Здравейте , съжелявам ,че не съм писала от скоро , но не намирах много време . Днес реших да Ви разкажа нещо интересно за настъпващия празник-Хелоуин . Но преди да започна ще Ви покажа 2/3 снимки :) Реших това да направя защото от всякъде се шуми за него : и за конкурси и за игри , за сценки и всякакви такива. Като за начало ще започна -
Хелоуин, или Деня на Вси светии, честваме през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Празникът се отбелязва по целия свят, но е изключително популярен в Америка, Великобритания и Ирландия. Тържествата датират още от дълбока древност, като се смята, че празникът е измислен от келтите. Те вярвали, че в тази нощ идват духовете на мъртвите и се вселяват в телата на живите. Келтите слагали страшни маски и облекла, вдигали голям шум, за да изгонят нежеланите гости.
След шумното обикаляне на съседите келтите се събирали около големи огньове, запалени от друидите - жреците, които били едновременно духовни вождове, учени и поети. Било прието да се принасят в жертва животни, а понякога и хора, в които смятали, че са се вселили духове. Всяко семейство трябвало да вземе от свещения пламък, за да запали огнището в дома си. Обичаят бил пренесен в Съединените щати през 1840 г. от ирландски емигранти, търсещи убежище от глада в родината си. Американците, също като ирландците и англичаните, започнали да се преобличат в страшни костюми, да обикалят съседите. Постепенно се появява и обичаят, известен като trick-or-treat (почерпка или номер) и тогава започват да се раздават различни лакомства.
П.С. В края на ХIХ век Хелоуин се превръща във всенароден празник в Америка. Започнали да се организират вечерни партита с игри и почерпки, а децата се маскирали в страшни костюми.Понякога децата издълбават тивки и слагат запалени свещи ( аз съм го правила и се получи страхотно ) :)


Това е от мен :) дано да Ви е било интересно ! Чао :)


4 коментара:

ъъм.. искам да кажа нещо к0ето не е по темата, ала исках да питам някой разбирач, така да се каже :д .. таа исках да попитам дават ли ви стардоларс? Щото на мен не и мн обеднях.. ии ако и на вас не дават вече втори или трети ден тоо.. мислите ли, че това е завинаги ? S.O.S. ..

koi 6te praznuva prasnika?as 4akam zqla godina

dam ve4e nqma da ima po 1 sd na den a samo tesi ot igrite :(

еми то така е мнг. гадно шото не можеш да събираш .. на мен ся ми трябват пари а не мога да ги събера.. ;д ама че гадно са го направили.. :С

Club BG.S7AR.BLOG

Ако посещавате блога
сте добре дошли и в
клуба,посветен на него -
BG.S7AR.BLOG

Последователи

Автори

weri_b

rali4ka94

Prikazna

an4etyyy_cherry


Blog Archive